Гайсинська районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

«Громада безпечного середовища»: актуальний проект по розробці місцевих програм безпеки

Дата: 20.04.2021 14:25
Кількість переглядів: 538

Сьогодні, 20 квітня, у м.Гайсин з ініціативи Головного управління ДСНС у Вінницькій області та Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» відбулася семінар-нарада з питань проєкту типової програми «Громада безпечного середовища» з головами  та відповідальними працівниками міських, селищних та сільських громад району. З вітальним словом до присутніх звернулися  голова Гайсинської районної ради Віталій Савчук та  голова Гайсинської РДА Людмила Головашич. 

Керівники району наголосили  на важливості теми наради, адже місцеві ради є важливою ланкою у державній системі цивільного захисту населення і території, основне завдання якої - запобігти та вчасно і правильно зреагувати на надзвичайні ситуації.

Виступаючи перед присутніми, керівник Головного управління ДСНС області  Руслан Шевчук розповів про  створення  та функціонування на території області Центрів безпеки громадян, місцевих пожежних команд  та добровільних пожежних дружин «Добровольці-вогнеборці». Так як у результаті децентралізації саме громада  є ключовою і самостійно визначає пріоритети роботи безпеки громади, тому її керівники і є відповідальними за  створення безпечного середовища на своїй території. Всього на території області наразі функціонує 32 місцеві пожежні команди. Також головний рятувальник Вінниччини озвучив питання організації оповіщення населення та  проведення евакуаційних заходів у разі надзвичайної ситуації, необхідності здійснення перевірки об’єктів фонду захисних споруд.

Голова Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк розповів про міжнародний досвід реалізації безпекових ініціатив на рівні громади та  додав, що в Україні цей процес лише набирає обертів. Також Сергій Пилипович рекомендував головам громад  активізувати роботу щодо пошуків іноземних партнерів, а у кого вони є – посилити співпрацю з ними.  Зокрема, цікавим напрямком такої діяльності є співпраця у 4-сторонньому форматі Україна – Польща – Молдова – Румунія. Тему міжнародного досвіду  продовжив Андрій Кавунець - голова Громадської організації «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини».  Якщо у нашій країні добровільний безпековий  рух лише зароджується, то, наприклад, у Польщі йому вже більше 150 років. У цій сусідній країні існує 16,5 тис. добровільних пожежних команд, членами яких є понад 700 тис. громадян, з них 67 тисяч – це жінки. Андрій Кавунець наголосив, що наразі надзвичайно актуальною є потреба у наданні новоствореним громадам підтримки, яка б акумулювала кращий адаптований міжнародний досвід впровадження програм, моделей та ініціатив з питань безпеки.

Під час семінару-наради досвідом співпраці з   побратимами з республіки Польща у питанні створення безпечної громади поділилися староста с. Баланівка  Бершадської територіальної громади Людмила Устяк та Літинський селищний голова Анатолій Бичок.

Своїми думками щодо створення умов для безпеки в громадах поділився депутат обласної Ради Віктор Пігуля.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь