Гайсинська районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

У с.Нові Обиходи відкрито пам’ятний знак на вшанування жертв Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2021 18:06
Кількість переглядів: 565

Село Нові Обиходи Райгородсьої територіальної громади - наймолодше село в Гайсинському районі. Перші десять сімей поселилися в новозбудованому селі, яке ще не мало своєї назви, у вересні 1993 року, а назву йому було надано Верховною Радою України у липні 1994 року.

Доля цього села непроста: вона об’єднала у собі історію та традиції поліського села Обиходи Коростенського району Житомирської області та подільського села Самчинці, що було тоді у складі Немирівського району Вінницької області. А причиною цього стала Чорнобильська трагедія …

Після вибуху на ЧАЕС територія села Обиходи, як і багато інших населених пенктів Житомирщини, була визнана зоною обов'язкового відселення. Розпочався пошук території для будівництва нового населеного пункту. Побажанням переселенців-поліщуків було близькість лісу, річки і транспортного зв'язку, і тому мальовнича та родюча подільська земля за 350 км від малої батьківщини стала найкращим варіантом для будівництва нового села. Для 371 сім’ї переселенців були збудовані житлові будинки, загальноосвітню школу, дитячий садок, медичну амбулаторію, відділення поштового зв’язку, сільську бібліотеку, село газифікували та провели водогін – тобто було зроблено все для того, щоб люди, позбавлені рідних домівок у рідному селі, не відчували себе покинутими.

Але яким би облаштованим не був побут, чорнобильська рана болітиме новообиходівцям завжди, тому 26 квітня 2021 року, у трагічну ювілейну дату – 35-річчя вибуху на Чорнобильській АЕС – у селі Нові Обиходи було відкрито пам’ятний знак. На відкриття знаку прийшли жителі села – вимушені переселенці, їх діти та внуки, завітали також голова Гайсинської районної ради Віталій Савчук, голова Гайсинської райдержадміністрації Людмила Головашич, голова Райгородської територіальної громади Віктор Михайленко, колишній сільський голова Ніна Ковальчук і колишній голова колгоспу с.Коржівка Дмитро Рижмань, які зустрічали перших жителів новозбудованого села та докладали всіх зусиль, щоб люди не відчували себе чужими на новому місці. Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам'ять жертв чорнобильської катастрофи та героїв-ліквідаторів, які ціною свого життя забезпечили наше сьогодення.

Впродовж заходів по відкриттю пам’ятного знаку лунали дзвони сільської церкви. Тож нехай ніколи не замовкають дзвони людської пам’яті, що не даватимуть забути про трагедію, адже лише пам’ять і людська вдячність можуть бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на страшний «атомний вівтар» своє здоров’я та життя.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь