Гайсинська районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

На позачерговій 7 сесії районної ради прийнято звернення до вищих органів влади щодо субрегіонального рівня місцевого самоврядування

Дата: 16.06.2021 15:58
Кількість переглядів: 698

Фото без описуВраховуючи ситуацію навколо питання щодо повноважень та фінансових ресурсів субрегіонального рівня місцевого самоврядування, відповідно до розпорядження голови Гайсинської районної ради Віталія  Савчука  від  11 червня № 20, 16 червня відбулось засідання позачергової 7 сесії районної ради 8 скликання. Вперше в історії Гайсинської районної ради засідання було проведено  в режимі відеоконференції, тобто дистанційно, що дозволено Регламентом роботи районної ради 8 скликання.

Перед відкриттям сесії також у режимі відеоконференції  відбулось засідання Президії районної ради.

У сесії взяли участь 28 депутатів. До порядку денного сесії було внесено одне питання -   „Про Звернення депутатів Гайсинської районної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо  повноважень та фінансових ресурсів  субрегіонального  рівня місцевого самоврядування”.  Рішення з цього питання було прийнято одноголосно.

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Гайсинської районної ради 8 скликання

до Президента України, Кабінету Міністрів України

та Верховної Ради України щодо повноважень та фінансових

ресурсів субрегіонального рівня місцевого самоврядування

 

 

Ми, депутати Гайсинської районної ради 8 скликання, звертаємось до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо повноважень та фінансових ресурсів субрегіонального рівня місцевого самоврядування.

Конституція України, закони України гарантують рівність прав громадян та однакову доступність до послуг, що надаються державою та органами місцевого самоврядування. На нинішньому етапі функціонування органів місцевого самоврядування різних рівнів значно відрізняються. Особливо цю різницю видно, якщо порівнювати сільські та міські громади, на які були покладені повноваження, що були притаманні районному (субрегіональному) рівню. Це утримання закладів охорони здоров’я вторинного рівня, шкіл мистецтв, районних будинків культури, музеїв, закладів позашкільної освіти, стадіонів, установ соціального захисту, будинків для людей похилого віку тощо. Хоча громади не відмовляються брати згадані заклади у власність громад, але проводять їх реорганізацію чи закриття, що спричиняє зменшення надання послуг жителям громад.

В даний час районні ради не мають фінансових можливостей та засобів не тільки на виконання власних повноважень, передбачених Конституцією України та законами України, але й на утримання виконавчих апаратів районних рад, адміністративних будівель, в яких більшу частину приміщень орендують районні державні адміністрації.

Всі рівні місцевого самоврядування є важливими і мають виконувати свої функції, для цього мають бути наділені відповідними повноваженнями та ресурсами. Незважаючи на те, що статтею 143 Конституції України передбачено повноваження районних рад, у вересні 2020 року був прийнятий Закон України №907-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», відповідно до якого районні ради були позбавлені фінансових ресурсів на здійснення своїх конституційних повноважень. Також у зв’язку з цим виникла велика кількість проблем у функціонуванні районних рад як органів місцевого самоврядування.

З огляду на публічні заходи різних гілок державної влади, сьогодні немає належного розуміння ролі та місця субрегіонального рівня в системі місцевого самоврядування.

 

У зв’язку з наведеним, пропонуємо:

    1. В найкоротші терміни провести зустрічі керівників держави з представниками Української асоціації районних та обласних рад,  районних рад для вирішення порушених у цьому зверненні проблем.
    2. Напрацювати зміни до діючого Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з урахуванням процесів децентралізації.
    3. Внести зміни до Бюджетного кодексу України, де переглянути склад доходів районних бюджетів та конкретизувати повноваження, під які можуть надаватись ресурси для їх виконання.
    4. Після ухвалення змін до Конституції України щодо децентралізації влади, ухвалити нову редакцію Закону України «Про місцеве самоврядування».

 

Прийнято на позачерговій 7 сесії Гайсинської районної ради

8 скликання  16 червня 2021 року



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь