Гайсинська районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Польсько-українська співпраця та перспективи відбудови України

Дата: 15.09.2023 08:42
Кількість переглядів: 550

Фото без опису13 вересня у  Вінниці відбулася конференція «Польсько-українська співпраця та перспективи відбудови України» за участі державного управління та бізнесу в рамках проєкту CSS WEI «Ukraine Reconstruction Service». Участь у заході взяли голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, його заступник Дмитро Чаленко, заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович і заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Здітовецький.

У складі польської делегації на Вінниччину прибули Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дам`ян Цярціньскі, директор Центру стратегічних досліджень WEІ Адам Еберхардт, директор Офісу уповноваженого з питань польсько-українського співробітництва заради розвитку Марцін Хрусцель і представники бізнесових кіл.

Головна мета конференції – спільний пошук інструментів підтримки польсько-української економічної співпраці в процесі відбудови України, її трансформації та  модернізації.

Вітаючи польську делегацію, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий подякував  Уряду Польщі, представникам бізнесу та всьому польському народу за всебічну підтримку  України та, зокрема,  Вінниччини в складні часи повномасштабної російської агресії. 

- Завдяки нашим Збройним Силам підприємства України працюють, наші діти навчаються, ми будуємо плани щодо розвитку нашого регіону та відбудови України. Ми віримо в нашу перемогу та знаходимо можливості для партнерства. Переконаний, що й надалі разом із польськими друзями будемо продовжувати шлях у напрямі реалізації євроінтеграційного курсу, - зазначив Вячеслав Соколовий. -  Важливо, щоби солідарність бізнесу України та Польщі дозволила відкрити логістичні шляхи для українських аграріїв, розв`язати цю проблему. А ми – завжди відкриті до співпраці.  Обласна Рада, територіальні громади Вінниччини готові створити економічну місію для ознайомлення представників польського бізнесу з нашими індустріальними парками, перспективними майданчиками та підприємствами.

Голова обласної Ради також побажав учасникам конференції вийти із зустрічі з практичними рішеннями.

Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дам`ян Цярціньскі зазначив, що, попри те, що під час повномасштабної війни росії з Україною Генконсульство у Вінниці не працює, він сам часто буває в Україні та на Вінниччині.

- В Україні ми зараз реалізуємо кілька проєктів, - сказав Дам`ян Цярціньскі. – Ще до війни Польща була серед лідерів щодо економічної співпраці з Україною, польський бізнес і тепер тут широко представлений. Ми шукаємо інструменти, в який спосіб нині він зможе заходити в Україну. Ця зустріч має стати поштовхом для конкретних розмов і дій. Сьогодні наша делегація побуває в Ямполі, де українська та польська фірми разом будують міст. Це наочний приклад співпраці.

Директор Офісу уповноваженого з питань польсько-українського співробітництва заради розвитку Марцін Хрусцель повідомив учасникам конференції, що понад дві тисячі польських компаній висловили бажання брати участь у повоєнній відбудові України.

- Але відбудова та модернізація потрібні вже зараз, не чекаючи завершення війни, - зауважив Марцін Хрусцель. – Перший крок уже зроблено. У 2023 році в кількох областях України, зокрема – на Вінниччині,  відкрито консультаційні бюро, які надаватимуть українським компаніям та органам місцевого самоврядування консультаційну та юридичну допомогу щодо співпраці з польським бізнесом.

За словами Марціна Хрусцеля,  створення польського сервісу відбудови України відкриває нові можливості для співробітництва польських та українських фірм. Він також підкреслив, що триває пошук можливостей для убезпечення ризиків для польських компаній, які хочуть інвестувати в Україну, та українських компаній, які бажають працювати в Польщі.

В рамках конференції відбулися панельна дискусія «Потенціал польсько-української економічної співпраці: доступні інструменти підтримки, виклики для бізнесу» та круглий стіл на тему «Польська допомога для України – поточні досягнення та майбутні виклики».
                                                                                                                             Джерело: https://vinrada.gov.ua 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь