Гайсинська районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Зелена Україна: відбудова України в дусі екології

Дата: 01.11.2023 08:31
Кількість переглядів: 547

Фото без описуЯк запровадити в Україні енергоефективне будівництво? Це питання з’ясовувала в Польщі українська делегація інноваторів в рамках конференції «Зелена Україна: відбудова України в дусі екології».

Війна внесла значні корективи в усі сфери життя і все ж не змогла зламати український моральний дух! Українці завзятіше обєд’налися та кожен на своєму місці робить те, що найкраще вміє. Територіальні громади також в силу своїх можливостей забезпечують безпеку та добробут своїх мешканців: будують та облаштовують якісні укриття, забезпечують нормальний освітньо-виховний процес в школах та садочках , контролюють вчасний процес опалення приміщень громадського відвідування, облаштовують комфорт для мешканців на вулицях громади . Не секрет що більшість шкільних та дошкільних будівель вичерпали свій ресурс експлуатації і потребують ремонтування та обновлення, тому конференція «Зелена Україна: відбудова України в дусі екології» була досить актуальною для всіх учасників конференції, серед яких: українські науковці, новатори в галузі енергетики, керівники та викладачі будівельних освітніх закладів і представники громад.

Представники Гайсинського району теж взяли участь в конференції: заступник голови Гайсинської районної ради Матвієнко Оксана, Юрчак Віктор – в.о. начальника відділу містобудування, архітектури, Папанова Наталія - замісник директора ТОВ «Будівельний дім Максимум», Шевчук Юрій – інженер-будівельник.

Перший день навчального візиту в рамках проєкту «Зелена Україна: перебудова в дусі екології», мав на меті дослідити можливості енергоефективності та екологічного будівництва для відбудови України.

Другий день навчального візиту в рамках проєкту «Зелена Україна: перебудова в дусі екології» був присвячений відновлюваним джерелам енергії (ВДЕ) під час будівництва.

Третій день навчання в рамках проєкту «Зелена Україна: перебудова в дусі екології» був присвячений навчальному візиту на будівельні об'єкти з нульовим споживанням енергії.

Конференція включила в себе теоретичну та практичну частину, під час якої технологію та філософію енергоефективного будівництва презентував архітектор Марчін Стельмах ,

Учасники дізналися про технічні характеристики будівництва пасивних будинків, які радикально зменшують споживання електроенергії. Одна з важливих характеристик таких будівель – це висока герметичність, оскільки більш герметична будівля споживає менше електроенергії. Такі будинки мають мати високу термоізоляцію та гідроізоляцію, систему механічної вентиляції, повернуті на південь вікна для акумуляції сонячного світла, низьку випромінюваність будівельних матеріалів тощо.

Також Klaster Zrównoważona Infrastruktura презентували один з пасивних будинків з нульовим споживанням енергії, що дозволило учасникам наочно дослідити параметри енергоефективності будинку, які залежать від якості теплоізоляції та гідроізоляції в процесі будівництва споруди.

Ізабела Гуральчук-Батко, тренерка з відновлюваних джерел енергії, поділилась з учасниками основними нормативно-правовими актами Польщі, що регулюють використання ВДЕ під час будівництва. Зокрема, «Закон про ВДЕ щодо мікроінсталяцій», що регулює процес виробництва та умови продажу виробленої енергії.

У Польщі спостерігався надлишок виробленої електроенергії, проте її продаж за оптовими цінами був збитковий, тому уряд Польщі видав розпорядження щодо зменшення виробництва електроенергії. Тому у випадку перенавантаження на енергосистему, доцільно оптимізувати роботу інвертора.

Учасники отримали можливість відвідати виробництво компанії, що займається виробництвом модульних будинків - DMD modular.

Klaster Zrównoważona Infrastruktura презентували учасникам один з пасивних будинків, призначений для нетворкінгу та навчання молоді. Будинок пристосований для навчального процесу щодо встановлення енергоощадних конструкцій.

Учасники конференції отримали чудову нагоду познайомитися із заступником бурміністра гміни Словніки Міхалом Хвастеком (Michał Chwastek), який презентував спортивну залу, лікарню та дитячий садочок з нульовим споживанням енергії. Гміна Словніки є лідером Малопольського воєводства, оскільки гміна була перша в запровадженні енергоефетивних технологій та звели 4 пасивні будинки соціальної інфраструктури. Гміна поділилась власним досвідом будівництва пасивних будинків, а також розповіли про систему державної підтримки для зменшення споживання енергії та модернізації енергоощадних інсталяцій.

У селі Палечниці презентували громадський простір для дітей, побудований за методом пасивного будинку. Учасники відвідали спортивну та актову залу, побачили механічну вентиляційну систему та котельню цього громадського простору.

Таким чином, цей проєкт дозволив вивчити польський досвід енергоощадного будівництва, а також історію їх шляху до енергетичної незалежності, яка сьогодні стоїть на порядку денному для українців.

Проєкт співфінансується Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії» та реалізується Fundacja Fundacja Pro-Pomost у співпраці з Вінницькою обласною громадською організацією «Медіа-Центр» (MEDIA Center).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь