Гайсинська районна рада
Вінницька область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Рада ухвалила Закон про Державний бюджет на 2024 рік

Дата: 13.11.2023 08:08
Кількість переглядів: 587

Фото без опису9 листопада Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт №10000) «Про Державний бюджет України на 2024 рік».  Основна стаття видатків - оборона. Зокрема, 22,1 %, або 1,69 трлн грн, будуть спрямовані для забезпечення сил безпеки та оборони.

План по доходах збільшено на 22,2 млрд грн за рахунок збільшення в основному ПДВ із ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.

Передбачені також видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу: 43 млрд грн на виробництво БПЛА, а також 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї. Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП. Решта видатків потрапляють в площину дефіциту бюджету, який передбачено у сумі 1,57 трлн грн.

Фінансування державного бюджету буде здійснюватися за рахунок зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн) та розміщення ОВДП (525,9 млрд грн), а також надходжень від приватизації (4 млрд грн). «З цих коштів на соціальний захист буде спрямовано майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів буде спрямовано вдвічі більше, ніж минулого року - майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн - на протезування воїнів .

Видатки державного бюджету на медицину та освіту складуть 201 млрд грн та 69 млрд грн відповідно. Під час підготовки до другого читання Бюджетний комітет уточнив редакцію законопроєкту, подану Урядом на ІІ читання, зокрема:

 додали 1 млрд грн на розмінування с/г земель;

 доручили Уряду розробити механізм щодо врегулювання списання заборгованості за середньостроковими позиками, наданими місцевим бюджетам у 2009 - 2014 роках Державним казначейством (замість списання такої заборгованості за рахунок вільних залишків);

 вилучили норму про репрофайлінг ОВДП у власності НБУ, оскільки таке питання потребує погодження з МВФ. Мінфін до другого читання врахував пропозицію членів Комітет ВРУ з питань бюджету і створив додаткову субвенцію на будівництво укриттів у лікарнях (у сумі 1 млрд грн).

До ІІ читання також змінився макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків. Реальне зростання ВВП наразі прогнозується на рівні 4,6 %. Інфляція - 9,7 %.

Очікується, що середньорічний курс долара становитиме 40,7 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь