Гайсинська районна рада
Вінницька область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Е-нотаріат: що передбачає чинна урядова постанова

Дата: 18.01.2024 08:58
Кількість переглядів: 317

30 грудня набрала чинності урядова постанова від 29 грудня 2023 року № 1406, якою затверджено Положення про Єдину державну електронну систему е нотаріату.

Документом установлено, що день початку функціонування Електронного реєстру нотаріальних дій, Електронного нотаріального архіву як складових Єдиної державної електронної системи е-нотаріату визначається рішенням Міністерства юстиції, що публікується в Офіційному віснику України.

З дня набрання чинності постановою № 1406 втратили чинність постанови від 29 грудня 2021 року № 1444 "Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо поетапного запровадження Єдиної державної електронної системи е-нотаріату" та від 1 липня 2022 року № 745 "Про затвердження Правил формування та проведення перевірки нотаріального документа з електронним ідентифікатором".

Уряд доручив Мін'юсту та Мінцифри забезпечити інформаційну взаємодію між Єдиною державною електронною системою е-нотаріату та Єдиним державним вебпорталом електронних послуг з використанням засобів системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів. Затверджене Положення визначає функціональні можливості, суб'єктів, організаційні та технологічні засади функціонування Єдиної державної електронної системи е-нотаріату та її складових, а також інші питання, пов'язані з її функціонуванням. Згідно з документом користування Системою е-нотаріату здійснюватиметься цілодобово сім днів на тиждень, крім випадків проведення модернізації або планових і позапланових профілактичних та/або технічних робіт, пов'язаних з усуненням технічних та/або методологічних недоліків чи технічного збою в роботі, тривалість проведення яких визначається адміністратором із повідомленням власнику (держателю).

Складовими Системи е-нотаріату є:

 електронне робоче місце користувача;

Електронний нотаріальний архів;

Електронний реєстр нотаріальних дій;

Єдиний реєстр довіреностей;

Єдиний реєстр нотаріусів;

Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів;

Спадковий реєстр.

Складові Системи е-нотаріату є її невід'ємними компонентами, які пов'язані між собою електронною інформаційною взаємодією. Система е-нотаріату забезпечує:

1) функціонування складових Системи е-нотаріату;

2) електронну інформаційну взаємодію між Системою е-нотаріату та єдиними та державними реєстрами, інформаційно-комунікаційними системами, держателем яких є Мін'юст, та іншими інформаційно-комунікаційними системами (реєстрами, кадастрами, базами даних тощо) державних органів та установ;

3) доступ до складових Системи е-нотаріату;

4) формування та ведення встановленої законодавством статистичної звітності;

5) формування звітної та аналітичної інформації;

6) ведення довідників, що містяться в складових Системи е-нотаріату;

7) формування, передачу/прийняття та оброблення інформації, необхідної для вчинення нотаріальної дії;

8) завантаження сканованих копій нотаріальних документів, викладених на спеціальних бланках нотаріальних документів;

9) завантаження сканованих копій нотаріальних / прирівняних до нотаріально посвідчених документів, що виготовлені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів;

10) збереження завантажених сканованих копій нотаріальних / прирівняних до нотаріально посвідчених документів (викладених на спеціальних бланках нотаріальних документів та виготовлених без використання таких бланків) у складових Системи е-нотаріату;

11) формування нотаріального / прирівняного до нотаріально посвідченого документа з QR-кодом;

12) можливості для здійснення функцій контролю відповідно до законодавства;

13) проведення аудіо- та відеоконференцій в режимі реального часу з використанням програмних засобів інформаційно-комунікаційних систем;

14) інші функціональні можливості, передбачені законодавством. Установлено, що структура QR-коду становить літерно-числовий код, за яким можливо однозначно ідентифікувати нотаріальний документ, на який накладено такий код. QR-код не формується на нотаріальному документі, викладеному на спеціальному бланку нотаріального документа.

Система енотаріату забезпечує автоматичне накладення QR-коду у верхньому лівому куті першої сторінки електронного нотаріального / прирівняного до нотаріально посвідченого документа.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь